HTML

Szörfőző

A szegedi Somogyi-könyvtár ínyenc internet-tanfolyamosainak blogja

Utolsó hozzászólások

  • szélrózsa: Megsütöttem, nagy siker volt! Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de a végeredmény megéri.Nagyon f... (2009.12.28. 18:38) Lúdláb
  • brezoa: Kedves Szélrózsa! Nagyon örülök a visszajelzésednek,mert éppen ez a lényege ennek a tanfolyamnak. ... (2009.10.08. 10:53) E-ügyintézés
  • szélrózsa: Elvégeztem az e-ügyintézés tanfolyamot. MEGÉRTE Azóta gépen intézek mindent amit lehet. Nincs ideg... (2009.10.05. 21:59) E-ügyintézés
  • iladisko: Nagyon szeretek sütni,főzni.Ezt a receptet is kipróbálom majd. A Csillag téri könyvtár meghívott ... (2009.09.26. 11:04) Párna csücske
  • AnnaSára: Cukrosoknak valo recepteket keresek. (2009.09.26. 10:55) Főztünk, utaztunk, iwiweztünk, blogoltunk :)
  • Utolsó 20

Püspökkenyér narancshéjjal

2009.09.29. 16:19 :: Somogyi-könyvtár

Hozzávalók:

  • 12dkg vaj v. margarin
  • 25 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 35 dkg dió, mandula, mogyoró /török és földimogyoró egyaránt lehet/, étcsoki, cukrozott narancshéj /esetleg birsalmasajt v. zselés szaloncukor / tetszés szerinti keveréke, mindez apró darabokra vagdalva.

A vajat habosra keverjük a cukorral és a 6 tojás sárgájával. A lisztbe belekeverjük ízlés szerinti arányban az „adalékokat” és apránként a masszához adjuk. Egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjéket és óvatosan, hogy össze ne törjük, alulról felfelé , széles mozdulatokkal dolgozva a masszához keverjük. Kivajazott, kilisztezett őzgerinc v. kuglófformába simítjuk /a forma maximum háromnegyedéig!/ előmelegített sütőben lassú tűznél /130-140 C/ inkább szikkasztjuk, semmint sütjük, kb. 50-60 percig. A mennyiség két őzgerinc-formára elég, érdemes egymás mellé, egyszerre sütőbe rakni a kettőt. A formában hagyjuk kihűlni, tálra borítjuk, tetejét vaníliás porcukorral v. csokoládémázzal vonjuk be. Vékonyan szeleteljük, sokáig elállna, ha nem fogyna el gyorsan, mert nagyon finom! /Kezdők sem tudják elrontani./

Cukrozott narancshéj házilag

  • 4 narancs héja
  • 20 dkg cukor, + pár dekagramm kristálycukor még a narancshéjat beleforgatni

A narancshéjakról levágjuk a belső fehér részt /keserű!/ , ezután keskeny csíkokra majd kisebb kockákra vágjuk /kb. 0,5 centisre/. Pár napig váltott hideg vízben áztatjuk, hogy ne legyen keserű. Ezután lábasba tesszük a narancshéjat és a cukrot, és annyi vizet adunk hozzá, amennyi éppen ellepi /ne legyen több!/ Fedő nélkül, sűrűn kevergetve addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. A végén tányérra szétterítjük és azonnal kristálycukorban meghempergetjük majd hagyjuk jól kiszáradni. Többet is érdemes készíteni, üvegbe zárva akár évekig eláll és nagyon finom!

A receptet beküldte: Rafai Mária

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sk-szorfozo.blog.hu/api/trackback/id/tr531415896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása