Hozzávalók:
- 12dkg vaj v. margarin
- 25 dkg cukor
- 6 tojás
- 25 dkg liszt
- 35 dkg dió, mandula, mogyoró /török és földimogyoró egyaránt lehet/, étcsoki, cukrozott narancshéj /esetleg birsalmasajt v. zselés szaloncukor / tetszés szerinti keveréke, mindez apró darabokra vagdalva.
A vajat habosra keverjük a cukorral és a 6 tojás sárgájával. A lisztbe belekeverjük ízlés szerinti arányban az „adalékokat” és apránként a masszához adjuk. Egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjéket és óvatosan, hogy össze ne törjük, alulról felfelé , széles mozdulatokkal dolgozva a masszához keverjük. Kivajazott, kilisztezett őzgerinc v. kuglófformába simítjuk /a forma maximum háromnegyedéig!/ előmelegített sütőben lassú tűznél /130-140 C/ inkább szikkasztjuk, semmint sütjük, kb. 50-60 percig. A mennyiség két őzgerinc-formára elég, érdemes egymás mellé, egyszerre sütőbe rakni a kettőt. A formában hagyjuk kihűlni, tálra borítjuk, tetejét vaníliás porcukorral v. csokoládémázzal vonjuk be. Vékonyan szeleteljük, sokáig elállna, ha nem fogyna el gyorsan, mert nagyon finom! /Kezdők sem tudják elrontani./
Cukrozott narancshéj házilag
- 4 narancs héja
- 20 dkg cukor, + pár dekagramm kristálycukor még a narancshéjat beleforgatni
A narancshéjakról levágjuk a belső fehér részt /keserű!/ , ezután keskeny csíkokra majd kisebb kockákra vágjuk /kb. 0,5 centisre/. Pár napig váltott hideg vízben áztatjuk, hogy ne legyen keserű. Ezután lábasba tesszük a narancshéjat és a cukrot, és annyi vizet adunk hozzá, amennyi éppen ellepi /ne legyen több!/ Fedő nélkül, sűrűn kevergetve addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. A végén tányérra szétterítjük és azonnal kristálycukorban meghempergetjük majd hagyjuk jól kiszáradni. Többet is érdemes készíteni, üvegbe zárva akár évekig eláll és nagyon finom!
A receptet beküldte: Rafai Mária
Utolsó hozzászólások