Hozzávalók:
- 2 db nagyobb édeskömény gumó
- 1 kis doboz (2 dl) tejföl
- kevés olaj
- őrölt gyömbér
- só
- bors
- ételízesítő
- tálaláshoz: pirított kenyérkockák (készen vagy vett)
Elkészítés: Megmossuk a gumót, fás szárát, kaporszerű, ánizs illatú leveleit, a gumó alatt lévő torzsáját levágjuk és felkockázzuk az édesköményt. Egy leveses fazékban egy kis olajat melegítünk, és rátesszük a kis kockára vágott édesköményt. 10 percig közepes lángon gyakori kevergetés mellett üvegesre pirítjuk, majd felöntjük vízzel és takarék lángon kb. 20-25 perc alatt puhára pároljuk (lefedve). Ezután félretesszük, és egy kicsit kihűtjük. Ha már langyos az édeskömény, turmixgépbe tesszük, és pépesre turmixoljuk. (egészen krémesnek kell lennie, darabok nélkül) A pépet visszatesszük a lábasba, hozzáadunk annyi vizet, hogy krémleves szerű állaga legyen, és felmelegítjük. Őrölt gyömbér szórunk rá tetszés szerint, sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel ízesítjük, majd lehúzzuk a lángról, és egy doboz tejföllel behabarjuk. Rottyantunk egyet a levesen (de ne forrjon fel), majd forrón tálaljuk. Házilag vagy készen vett fokhagymás pirított kenyérkockákkal alaposan megszórjuk.
A receptet beküldte: Muresán Orsolya Mária
Utolsó hozzászólások