Fiatal nagy puykát jól ki kell áztatni, bőrét a hátán fölhasitani és csontjait óvatosan, hogy a bőre meg ne sértessék, kiszedni. Ezután 1/2 kiló kiáztatott borjuhust, egy ludmájat, kevés szalonnát összeapritunk, néhány friss szarvasgombát és csiperke gombát szintén összeapritva, hozzáadunk és vajban kevés zöld petrezselyemmel, vöröshagymával, sóval és magyar borssal megpároljuk. Még egy egész tojást és egy tojás sárgáját hozzáadva, összekavarjuk, a pulykát megtöltjük és töltés után a bőrét bevarrjuk. Az így ekészitett pulykát vékony szalonnaszeletekkel beborítjuk, czérnával körülkötözzük; lábasba téve, két-három nagy kanál levest, 2 deczi bort öntünk alá; kevés petrezyelyem zöldjét és vöröshagymát adva még hozzá, lassan főlni hagyjuk. Ha megfőlt, a pulykát kivesszük, levéről a zsirt leszedjük, átszűrjük és jól be hagyjuk főlni. Ezután leszedjük a pulykáról a szalonnát s tálra téve, levessel leöntjük. Párolt burgonyát lehet mellé adni.
(Szegedi új szakácskönyv, 1890)
Utolsó hozzászólások